Al-Ghazali, beroemd en berucht (VOL GEBOEKT!)

Een kennismaking met één van de meest invloedrijke denkers uit de geschiedenis.

Al-Ghazali is voor moslims de belangrijkste denker van de Gouden Eeuwen van de islam. Maar in het westen is hij omstreden. Hij liet ons een sprankelend geschreven autobiografisch geschrift na, waarin hij de lezer een inkijkje geeft in zijn worsteling met geloof en wetenschap.

Tijdens deze studiedagen lezen we met elkaar fragmenten uit al-Ghazali’s autobiografie die net in het Nederlands is verschenen. Zo maken we kennis met het denken van Ghazali, zijn plek in het westerse denken en de invloed daarvan op de beeldvorming van de islam vandaag.


Opzet

Deel 1: al-Ghazali’s plek in westerse denken en de islam – 10 november 2021 – 20:00 uur 

Deel 2: tekstlezing 1: al-Ghazali: biografische schets en al-Ghazali’s behandeling van islamitische theologie – 17 november 2021 – 20:00 uur 

Deel 3: tekstlezing 2: al-Ghazali’s behandeling van Griekse filosofie en wetenschap 1 – 24 november 2021 – 20:00 uur 


Docent

Gerko Tempelman (ma) werkt sinds enige jaren als docent islamitische filosofie voor een breed pallet aan onderwijsinstellingen in Nederland, zoals de Internationale School voor Wijsbegeerte en de HOVO op diverse Nederlandse universiteiten. Zijn YouTube kanaal bevat vele video’s over het islamitische denken. Hij schreef over deze onderwerpen voor Filosofie Magazine. Gerko weet als geen ander deze veelal onbekende denktraditie op een begrijpelijke en dynamische manier toegankelijk te maken.